Met ingang van het nieuwe seizoen gaan de maatregelen uit het actieplan 'Tegen geweld, voor sportiviteit' in. De invoering van de tijdstraf en de visuele controle van de spelerspas zijn twee maatregelen die direct voor alle betrokkenen merkbaar zijn. Hoe werken deze maatregelen in de praktijk?

Tijdstraf bij (eerste) gele kaart
Voetballers in de B-categorie van het veldvoetbal (alle jeugd- en seniorenelftallen behalve Apollo 1) krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten ( jeugdspelers 5 minuten !! ) opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct voelbaar is voor zowel de speler als het team dat tien minuten lang met een speler minder verder moet.

Verbeteren gebruik spelerspas
De controle op het juiste gebruik van de spelerspas wordt verbeterd. Met ingang van het nieuwe seizoen ondertekenen ook beide aanvoerders het wedstrijdformulier. Daarmee dragen zij mede de verantwoordelijkheid voor de controle van de spelerspassen en wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd.

Daarnaast vindt voortaan ook een verplichte visuele controle plaats aan de hand van de spelerspas, direct voorafgaand aan de wedstrijd. Dit is een gezamenlijke taak van de scheidsrechter en beide aanvoerders (bij jeugdvoetbal de leiders). Deze visuele controle wordt tijdens het seizoen fasegewijs ingevoerd, te beginnen bij de A-categorie mannen en vrouwen.

Alles over de tijdstraf en (veranderingen rondom de) spelerspas is te lezen in dit document.

Aanvullende gegevens